Kiszonka
Lepsza pryzma czy baloty?
Obie metody mają swoje wady i zalety. Baloty są wygodniejsze,
a fermentacja przebiega poprawnie, gdyż materiał jest ugnieciony i szczelnie okryty. Niestety metoda ta jest dosyć kosztowna. Zakiszanie w pryźmie pozwala na uzyskanie jednorodnej kiszonki - jest tańsze, ale bardziej ryzykowne. Nie może tu być mowy o błędach, ponieważ spowodują one straty znacznie większe niż w poprzedniej metodzie. Wybór sposobu zależy zatem w dużej mierze od możliwości organizacyjnych i technicznych gospodarstwa.
Czy warto dodawać konserwant?
Tak. Mimo, iż trawy należą do roślin łatwych do zakiszenia, warto stosować konserwant - spowoduje on, że fermentacja będzie przebiegać w sposób doskonały, kiszonka nie będzie zagrzewać się, zapobiegnie występowaniu wtórnej fermentacji i zminimalizuje straty. Nie wyeliminuje wszystkich naszych błędów, ale pozwoli na zminimalizowanie ich skutków.