O trawie

Od wczesnego dzieciństwa trawa kojarzy nam się ze szczęściem, czymś pozytywnym: trawa może stanowić miejsce dziecięcych zabaw, letnich przyjęć czy wypadów za miasto. Bez względu na porę roku trawa umożliwia ludziom na całym świecie obcowanie z przyrodą i czerpanie z tego, co najlepsze w naturze – zielone trawniki, trawiaste wzgórza i prerie pomagają również zapobiegać erozji, swoim systemem korzeniowym utrzymując glebę w miejscu.

 

Jednak trawa to o wiele więcej niż atrakcyjny dodatek do przydomowego ogródka – to najważniejsza uprawa na świecie. Z perspektywy rolnictwa trawa ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o żywienie rosnącej populacji ludzi i zwierząt na świecie. Trawa stanowi około 20% roślinności na świecie, co czyni ją istotnym czynnikiem utrzymania równowagi – oraz zapewnienia, aby świat był „zielony”.

Nakarmić dziewięć miliardów ludzi

Za kilkadziesiąt lat liczebność światowej populacji sięgnie dziewięciu miliardów. Im więcej ludzi, tym więcej potrzeba żywności: rosnąca populacja stanowi duże obciążenie dla metod produkcji żywności. Każda firma bezpośrednio lub pośrednio związana z przemysłem spożywczym ponosi w związku z tym dużą odpowiedzialność. Nie uchylamy się od tej odpowiedzialności, stawiamy czoła wyzwaniu i czynimy naszą powinność.

 

Trawa odgrywa główną rolę w globalnej produkcji żywności. Rosnąca światowa populacja i coraz większy dobrobyt, którym cieszy się coraz większa liczba ludzi, prowadzą do zwiększonego zapotrzebowania na produkty żywnościowe bogate w białko. To oznacza, że popyt na produkty nabiałowe wciąż rośnie. Trawa jest główną składową pożywnych produktów nabiałowych: to najtańsze źródło białka mleka krowiego. Trawa, która powstaje z harmonijnego połączenia genetyki z technologią, zapewnia zdrowie krowom, które następnie dają najlepsze mleko.

 

Potrzebna będzie zwiększona produkcja białka surowego na hektar i białka mleka na krowę, tak aby zmaksymalizować wydajność wykorzystania dostępnych terenów rolniczych i odpowiedzieć na rosnący popyt na nabiał. Jeśli trawa nie zawiera wystarczającej ilości substancji odżywczych, krowom podaje się suplementy diety, na przykład soję. Są one o wiele bardziej kosztowne niż trawa, co zwiększa koszty produkcji i cenę mleka. To wystarczający powód, aby zadbać o trawę zawierającą wszystkie niezbędne substancje odżywcze, eliminując w ten sposób potrzebę podawania kosztownych pasz uzupełniających dietę.

 

Zwiększanie wydajności zwierząt gospodarskich

Aby pomóc rolnikom w zwiększaniu produkcji mleka, koncentrujemy się na opracowywaniu cech o wartości dodanej. Nasze programy badawcze nakierunkowane są na realizację szeregu celów hodowlanych. Cele te są oparte na tworzeniu wartości dodanej i wskazaniu potrzeb, tak aby stworzyć korzyści dla użytkownika końcowego i poprawić wydajność zwierząt gospodarskich. Nieustannie poszukujemy nowych sposobów na zapewnienie zdrowej przyszłości populacji na całym świecie. To nasz wkład w lepszy świat dla przyszłych pokoleń.

 

Przykład z działu badań i rozwoju firmy Barenbrug

Przykładem cechy o wartości dodanej jest kostrzewa miękkolistna, która stanowi idealne połączenie dobrej struktury i wartości odżywczych. Ta trawa wspiera ogólny dobry stan zdrowia bydła: kostrzewa miękkolistna poprawia odporność krów na kwasicę żwacza, ponieważ struktura tej odmiany stymuluje przeżuwanie i produkcję śliny. Wysoka wartość odżywcza i strawne ściany komórkowe tej trawy sprzyjają również większej produkcji mleka na hektar oraz większej produkcji białka mleka na hektar. Istotne jest również to, że ta odmiana trawy ma długie korzenie, dzięki czemu w optymalny sposób wykorzystuje minerały zawarte w glebie: z łatwością wchłania azot, fosforany i potas z miejsc, do których inne trawy nie docierają. Dzięki temu rolnicy mogą zmniejszyć użycie azotu i fosforanów do minimum. Jest to również korzystne dla środowiska. W skrócie: kostrzewa miękkolistna pomaga rolnikom spełnić rosnące zapotrzebowanie na nabiał, tak aby ludzie mogli cieszyć się odżywczymi produktami nabiałowymi przez lata.

Trawa jest największym źródłem bogactwa na świecie.

Agnes Chase
First Book of Grasses (1959)

Trawa, najważniejsza uprawa na świecie

Być może trudno w to uwierzyć, ale ta drobna zielona roślina, którą każdy z nas ma w swoim ogrodzie, jest najważniejszą uprawą na świecie. I to nie tylko z rolniczego, ale również ekonomicznego i ekologicznego punktu widzenia. Szacuje się, że około 20% roślinności na świecie to trawa.

 

Trawa pełni różne funkcje. Nie możemy jej strawić, a jednak jest jednym z najważniejszych zasobów w produkcji żywności: zwierzęta żywią się trawą, a my spożywamy produkty zwierzęce, takie jak mięso, jaja czy mleko. Ponadto trawę wykorzystujemy również do innych celów: do sportu, rekreacji czy ozdoby ogrodów i przestrzeni publicznej. Roślina ta ma również duże znaczenie ekologiczne: chroni przed erozją gleby, wchłania wodę, oczyszcza powietrze, którym oddychamy i tak dalej.

 

Prawie każda odmiana trawy ma swoje charakterystyczne właściwości. Rodzina traw, czyli Gramineae, liczy około 8000 odmian. Istnieją odmiany odpowiednie do uprawy niemal w każdej temperaturze i przy każdej ilości opadów. Niektóre trawy potrafią przetrwać okresy ekstremalnej suszy ze względu na bardzo długie korzenie, dzięki którym pobierają wodę głęboko pod ziemią. Z kolei inne odmiany rosną w ekstremalnym chłodzie i wytrzymują długie okresy deszczowe.

 

Większość ludzi traktuje trawę jak coś oczywistego, jednak nie zapominajmy, że trawa odgrywa ważną rolę w naszym życiu. Naukowcy z całego świata pracują nad badaniami, doskonaleniem, hodowlą i uprawą tej niezwykle istotnej rośliny. Tym samym zajmuje się również firma Barenbrug. Ale to nie jest nasza jedyna działalność. Mamy do dyspozycji cały proces: wszystko, od hodowli i uprawy nasion po produkcję i sprzedaż.

Trawa jest niezbędną formą życia roślinnego, bez której cywilizacja w znanym nam kształcie nie mogłaby istnieć.

Sellers Archer & Clarence Bunch
The American Grass Book (1953)

Ekonomiczna i zrównoważona trawa

Opracowując nasze produkty, koncentrujemy się nie tylko na ekonomicznych walorach trawy, ale również na jej zrównoważonym użytkowaniu i gospodarce. W tym celu wprowadziliśmy znak jakości Green Earth, który pomaga konserwatorom zielonych przestrzeni publicznych gospodarować zielenią w zrównoważony sposób.

powrót