Za kilkadziesiąt lat liczebność światowej populacji sięgnie dziewięciu miliardów. Im więcej ludzi, tym więcej potrzeba żywności: rosnąca populacja stanowi duże obciążenie dla metod produkcji żywności. Każda firma bezpośrednio lub pośrednio związana z przemysłem spożywczym ponosi w związku z tym dużą odpowiedzialność. Nie uchylamy się od tej odpowiedzialności, stawiamy czoła wyzwaniu i czynimy naszą powinność.
Trawa odgrywa główną rolę w globalnej produkcji żywności. Rosnąca światowa populacja i coraz większy dobrobyt, którym cieszy się coraz większa liczba ludzi, prowadzą do zwiększonego zapotrzebowania na produkty żywnościowe bogate w białko. To oznacza, że popyt na produkty nabiałowe wciąż rośnie. Trawa jest główną składową pożywnych produktów nabiałowych: to najtańsze źródło białka mleka krowiego. Trawa, która powstaje z harmonijnego połączenia genetyki z technologią, zapewnia zdrowie krowom, które następnie dają najlepsze mleko.
Potrzebna będzie zwiększona produkcja białka surowego na hektar i białka mleka na krowę, tak aby zmaksymalizować wydajność wykorzystania dostępnych terenów rolniczych i odpowiedzieć na rosnący popyt na nabiał. Jeśli trawa nie zawiera wystarczającej ilości substancji odżywczych, krowom podaje się suplementy diety, na przykład soję. Są one o wiele bardziej kosztowne niż trawa, co zwiększa koszty produkcji i cenę mleka. To wystarczający powód, aby zadbać o trawę zawierającą wszystkie niezbędne substancje odżywcze, eliminując w ten sposób potrzebę podawania kosztownych pasz uzupełniających dietę.
Zwiększanie wydajności zwierząt gospodarskich
Aby pomóc rolnikom w zwiększaniu produkcji mleka, koncentrujemy się na opracowywaniu cech o wartości dodanej. Nasze programy badawcze nakierunkowane są na realizację szeregu celów hodowlanych. Cele te są oparte na tworzeniu wartości dodanej i wskazaniu potrzeb, tak aby stworzyć korzyści dla użytkownika końcowego i poprawić wydajność zwierząt gospodarskich. Nieustannie poszukujemy nowych sposobów na zapewnienie zdrowej przyszłości populacji na całym świecie. To nasz wkład w lepszy świat dla przyszłych pokoleń.
Przykład z działu badań i rozwoju firmy Barenbrug
Przykładem cechy o wartości dodanej jest kostrzewa miękkolistna, która stanowi idealne połączenie dobrej struktury i wartości odżywczych. Ta trawa wspiera ogólny dobry stan zdrowia bydła: kostrzewa miękkolistna poprawia odporność krów na kwasicę żwacza, ponieważ struktura tej odmiany stymuluje przeżuwanie i produkcję śliny. Wysoka wartość odżywcza i strawne ściany komórkowe tej trawy sprzyjają również większej produkcji mleka na hektar oraz większej produkcji białka mleka na hektar. Istotne jest również to, że ta odmiana trawy ma długie korzenie, dzięki czemu w optymalny sposób wykorzystuje minerały zawarte w glebie: z łatwością wchłania azot, fosforany i potas z miejsc, do których inne trawy nie docierają. Dzięki temu rolnicy mogą zmniejszyć użycie azotu i fosforanów do minimum. Jest to również korzystne dla środowiska. W skrócie: kostrzewa miękkolistna pomaga rolnikom spełnić rosnące zapotrzebowanie na nabiał, tak aby ludzie mogli cieszyć się odżywczymi produktami nabiałowymi przez lata.